Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chocolade/perentaart uit Caffè Italia

Hoewel de Italianen hun espresso meestal in één teug achteroverslaan, houd ik er stiekem wel van om op de Nederlandse manier koffie te drinken: met iets lekkers erbij dus. Meestal vraag ik in een barretje om een klein stukje pure chocolade voor bij mijn caffè, maar eigenlijk gaat er niks boven een versgebakken stuk taart.

Heerlijk bij een cappuccino of espresso is een groot stuk chocolade-perentaart, een van de recepten uit het kookboekje Caffè Italia:

cafe italia pag 49

voor het deeg heb je nodig: 175 gram zachte boter | 50 gram fijne kristalsuiker | 1 eierdooier | 250 gram bloem

de chocolade-perenvulling maak je met:  200 gram boter | 200 gram fijne kristalsuiker, plus een beetje om over de taart heen te strooien | 3 eieren, losgeklopt | 200 gram amandelmeel (te koop bij de natuurwinkel) | 30 gram bloem | 100 gram pure chocolade, gesmolten | 4 rijpe maar stevige peren

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop boter en suiker glad. Voeg de eierdooier toe en klop die er goed doorheen. Meng de bloem erdoor tot je een glad deeg hebt dat niet plakt. Deel het deeg in tweeën en vries één helft in voor later*.

Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en bekleed een springvorm (met een doorsnede van 23 cm) met het deeg. Zet de springvorm een half uurtje in de koelkast.

Klop voor de vulling de boter en suiker licht en luchtig. Voeg de eieren, amandelmeel en bloem toe en klop alles tot een gladde massa. Roer de chocolade erdoor.

Schep het mengsel in de springvorm en strijk het glad. Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd ze horizontaal in plakjes van 5 mm en verdeel ze mooi over het chocolademengsel.

Begin in het midden en werk dan in een waaiervorm naar de randen. Bak de taart ongeveer 45 minuten op 180 °C.

Als je kunt wachten tot de taart is afgekoeld, bestrooi hem dan met fijne kristalsuiker en dien hem mooi op. Zoals ik al schreef past deze heerlijke taart uitstekend bij een goede espresso, maar hij kan natuurlijk ook prima dienen als een onweerstaanbaar lekker nagerecht, zeker als je er flink wat vanille-ijs bij serveert!

*Deeg is makkelijk in een keukenmachine te maken. Met bovenstaand recept krijg je een dubbele hoeveelheid, maar vanwege die eierdooier is het een beetje moeilijk een kleinere hoeveelheid te maken. Vries de helft dus in en bewaar het voor een volgende keer. Na het proeven van deze taart zul je vast snel weer je schort voorbinden!

Dit recept is afkomstig uit Caffè Italia, dat je nog tweedehands kunt bestellen via deze link.

Cover Caffe´ Italia.indd

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Hé doen die Italianen niet aan lijnen en gezond eten 😉 ? Tjonge jonge, zalig zo’n taart maar de pondjes knallen al op je heupen van het lezen van het recept alleen al… Ik denk ik dat ik het bij mijmeren hou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *